Transfer baskı nedir?
En kısa tanımı ile transfer baskının diğer baskı türlerinden ( tekniklerinden) biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Günümüzde özellikle de tekstil sektöründe en çok kullanılan baskı tekniklerinden biri olarak dikkat çektiğini de söylemek mümkündür. Kuru ya da sıcak baskı olarak da bilinen transfer baskı zengin renk seçenekleri ile de dikkat çekiyor. Bu baskı türünün kısa yayılma tarihine de bakacak olursak ucunun 1950’li yıllara kadar değindiğini görmek mümkündür. 1950’li yıllardan itibaren tekstil dünyasına giriş yapan bu baskı türü gelişen teknoloji ile beraber günümüze değin uzanmayı ve kullanılmayı başarmıştır. Peki, buna bağlı olarak transfer baskı nasıl yapılır? Transfer baskının diğer baskı tekniklerinden farkı nedir? Hangi tür kumaş ve zeminlere transfer baskılar yapılabilir? İşte merak ettiğini bu soruların tüm ayrıntılı yanıtlarını içeriğimizin devamında bulabilirsiniz, detaylar sizlerle…
Transfer baskı nasıl yapılır?
Transfer baskı ısı ile buharlaşma sonucu kâğıda aktarılan boyar adındaki maddenin yine ısı ve yüksek basınç etkisi ile kumaşa aktarılması ile uygulanır. Bu baskı işleminde özel transfer baskı kağıtları kullanılır. Uygulaması son derece kolay olan bu baskı tekniğinde belirleyici olan tek faktör teknik açıdan bilginizin yeterli olmasıdır. Teknikte uygulanan işlem sırası, mamul ve malzemelerin tanınması, baskının kağıda aktarıldıktan sonra hatalarının kontrol edilerek kumaşa aktarma sürecinin tamamlanması dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken detaylar arasında yer alıyor. İşle sırasına göre bu baskı tekniğinin uygulanma adımlarını şu şekilde sıralamak mümkündür.
Kumaşa verilmek istenen desenler, motifler öncelikle ofset makinesi, silindir baskı makineleri ya da rotasyon baskı makineleri aracılığı ile kâğıda aktarılır.
Ardında kağıda yansıyan desen, motif ile orijinali kıyaslanarak kontrol edilir ve hata olup olmadığı saptanır.
Hata yoksa baskının asıl uygulanacağı tekstil yüzeye kağıdın basılı tarafımı birleştirilip, yine yüksek ısı yayma özelliği olan silindirlerden 20 ya da 30 saniye kadar geçirilir.
İşlem bu aşamadan sonra tamamlanmış olur.
Transfer baskı işlemi sırasında kullanılan tekstil yüzeyin ham maddesi de büyük önem taşıyor. Malzemenin yapısından kaynaklı baskı sonucunda sertleşme durumu görülebilir. Bu detaya da dikkat edildikten sonra işlemin hiçbir zorluğu ya da zahmeti olmadığını söylemek mümkündür.
Transfer baskı tekniğinin en büyük avantajları
Transfer baskı tekniğinin diğer tekniklere oranla daha fazla avantajı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. En yaygın bilinen bazı avantajlarını sıralamak gerekirse de;
Bu baskı tekniği diğerlerine oranla zamandan tasarruf etmenize destek olur.
Kalite açısından yüksek verim sunar. ( Baskı kalitesi yüksektir.)
Yenilikçi ve trendlere uyum sağlayabilen bir baskı tekniğidir.
Farklı tekstil malzeme dokularında kullanma fırsatı sunar.( Polyester, elyaf ve sentetik yapı kumaşlarda rahatlıkla kullanılabilir.)
Hava kirliği ve israfa nende olmadığı için doğaya da zarar vermez.
Bu baskı yönteminde su kullanılmadığı için tasarruf etmenize yardımcı olur.
Tüm bu avantajlarının yanı sıra tekstil sektöründe sağladığı daha faza avantajın olduğunu söylemek mümkündür. Dezavantajları açısından transfer baskı türünü incelemek gerekirse de, hiçbir dezavantajı olmadığını aksine her anlamda katkı ve fayda sağladığını söyleyebiliriz. Bugün hala tekstilde en çok kullanılan baskı tekniklerinden biri olarak dikkat çekmeye ve gelişmeye devam ettiğini de gözlemlemek mümkündür.